Monday, March 17, 2008

Alessi gästbloggar: Målsättningen klar inför Sthlm 2008

Löparfråga: Vilken tid ska man sikta på?

***
I lördags hade jag det tveksamma nöjet att springa en halvmara med Mr Runners High himself. Tveksamt därför att Allan löpmässigt befinner sig på en helt annan planet, vilket ger en del prestationsångest. Dessutom hyser han inte heller någon som helst respekt för min hypokondri. Villkoret var dock klart från början, jag bestämde farten (en fart som för övrigt definierades med ett "skämtar du?" redan efter 100 meter).

Hur som helst. Alla vet att jag är nervös inför Sthlm 2008. Väldigt nervös till och med. Rent mentalt var därför lördagens pass ovärderligt för mig. Dels för att det medförde nödvändig rutin då vi sprang i själva marathonspåret och dels för att det var första gången jag "klev upp på hästen igen" efter att ha kraschlandat under mitt förra långpass.

Ni ska dock veta att jag tagit till mig av era råd. Denna gång var jag utrustad med både vätskebälte och druvsocker. Dessutom kan verkligen löparfilantropen Allan sin sak, och delade med sig massor av nyttiga marathon-tips och trix. Han är en utmärkt löparinstruktör och jag hoppas att han kan tänka sig fler pass med oss lekmän i fortsättningen.

Särkilt smärtfritt var dock inte långpasset den här gången heller skall sägas. Jag får nog bocka av två slängar av riktig pangångest. Första redan efter 500 meter (prestationsångest som sagt) och precis efter Västerbron av post-traumatiska skäl, vilket iofs var väntat. Men gott så.

Det allra viktigaste jag tar med mig från helgens halvmara är nog ändå tiden. När vi sprang in på stadion och över mållinjen stod klockan på exakt två timmar. Detta innebär att jag, efter att ha rådslagit med Allan, har den officiella målsättning klar för mig: det är SUB 4 timmar som gäller på Stockholm Marathon!

Vad tror ni? Är det rimligt? Jag hoppas verkligen det, för visst låter 3:59 sjukt mycket snabbare än, säg, 4:01?

10 comments:

Jag, Allan said...

MEd bara en lite ökad dos träning av rätt slag sätter jag upp dig för en sub 3.50 tid.

Alessi said...

Nja, 3:59 låter grymt mycket rimligare!

Och vad innebär "träning av rätt slag" i detalj?

Jag, Allan said...

Mer träning typ, och hårdare. Underkastelse, förnedring och vidrig kroppslig smärta. Ungefär så.

Nix said...

Med 11 veckor kvar är sub4 en klart rimlig målsättning. Eller snarare: det klarar du. Målsättningen kan mycket väl vara tuffare.

Karin said...

3:59 låter utmärkt :-) Kör hårt Alessi!
Och jag lovar, den 31 maj kommer du inte att vara ensam om nervositet, hypokondri och prestationsångest...

Anonymous said...

Perfekt... Det är inte alls omöjligt...

En bra tidsestimat är dubbla tiden och lägg på 10-15minuter.

Alessi said...

Grymt! Då säger vi så!

Henrik said...

Misery loves company
And i love the Alessi company

Jag börjar också få ångest. Veckorna går och livet kommer emellan. 1 pass förra veckan. 1 veckan innan det. Och nu New York i en vecka.

Men det ska inte vara lätt
Jag siktar också på under 4h.

Henrik said...

4,00 ser jag som ett mentalt hinder
4,01 en förlust
3,59 en vinst.

Verkligheten kan dock bli 4,20 om det är typ tokvarmt och man har en dålig dag

Alessi said...

Hellre 4,20 än 4,01... helt klart!