Wednesday, July 30, 2008

FYI

Jag har semester och skriver av denna anledning inte här. Jag springer inget just nu men utövar en liten portion träning. Återkommer om typ en vecka med full kraft sen. Under tiden har jag en fråga till er. Hur många procent första generationens invandrare (invandrade till Sverige) tror ni sprang Sthlm marathon i år?

Nu ska jag bära ved.

Ha det bra nu!

11 comments:

Helena said...

Hmmmmm, varför denna fråga? Första generationens invandrare? Ingen aning, har inte ens en gissning, men är lite rädd för dina påstådda spioner som kollar oss imorgon på "stege"passet;-D

Karin said...

Intressant fråga! Hur många första generationens invandrare finns i Sverige? Hur många av dessa är löpare och hur många av dessa löpare springer ett marathon. Torde röra sig om promille snarare än procent...
Ha en skön semester! Lovar att vi ska slita hårt ikväll på stegintervallerna, spioner göre sig icke besvär.

Anonymous said...

Frågan kan tolkas på två sätt:

1. Hur många procent av Sveriges förstagenerationsinvandrare sprang årets Stockholm Marathon?

2. Hur många procent av dem som sprang årets Stockholm Marathon var förstagenerationsinvandrare i Sverige.

Karin har valt det andra alternativet och så läser även jag spontant. Eftersom även mycket få infödda svenskar springer maraton, tror jag procentsiffran är större än vad Karin tror. Eftersom hälten av löparna kom från utlandet bör dock siffran vara mycket lägre än procenten förstagenerationsinvandrare i Sverige. Har Allan svaret?

Anonymous said...

En tolkning enligt det första alternativet hade krävt ett "av" efter "procent". Har du tappat stinget Snirro?

Anonymous said...

Du har rätt som vanligt, Tidde!

Enligt SCB är 13 procent av Sveriges befolkning född utomlands. För maratonlöpning talar att medelåldern bland dem är låg. Mot talar möjligen, tja säg det? Låt oss gissa att den sökta siffran är 4 procent.

Sten Berg said...

Alternativ två är det jag söker. Sedan vill jag gärna att vi ställer siffran mot procent förstagenerationens invandrare i sverige totalt.

Och jag har inte svaret. Men jag skulle vilja diskutera en slags spaning jag haft under mina marathonlopp, som jag inte vet om den stämmer.

Anonymous said...

För att jämförelsen ska vara intressant måste vi räkna bort alla utlänningar som springer loppet. Dvs ställa procenten förstagenerationsinvandrare av maratonlöpande svenskar mot procenten förstagenerationsinvandrare av svenskar totalt. Då tror jag att den första siffran är mindre, men det vore kul om jag hade fel.

Magda Gad said...

Jag är för trött för att tänka. Tänker mest på nya marathonrekordet på 2.05 eller va det var. Och det var inte direkt en svensk som satte det...

gullfot said...

Tja, jag är själv förstagenerationsinvandrare. Enligt SCB. Eftersom mina föräldrar var utvandrare medan jag vandrade tillbaka. Så det är kanske fler förstagenerationsinvandrare på en mara än vad det ser ut som.

Skulle tippa att andelen är något lägre på mara än i Sverige totalt. Medan andelen i högre skikten (bättre placerade) är högre än i de lägre. Ren gissning.

Hur lyder de teoretiska spekulationerna förresten?

Kalle Karlberg said...

Är inte Isabell Andresson första generations invandrare?

Jag fattar dock frågan, den är intressant...

Alessi said...

Det var i princip bara folk från Finland som sprang Sthlm 2008.