Thursday, October 18, 2007

Löpning, den dyra sporten

Har ni sett det där Simpsons avsnittet när Homer står framför en Duff reklam och säger ”reklam, vilka idioter går på det?” och så går han raka spåret och köper ett sexpack Duff.
Jag är så lättlurad när det kommer till löpning så Homer framstår som svår att lura.
Jag är en manisk löparkonsument, löparindustrin kan lura på mig i det närmsta vadsomhelst. Om det kommer en ny nagelklippare specialdesignad för löpare så kommer jag köa för att få tag på den.
Kommer det en morgonjuice för aktiva så köper jag den. Kommer det nya skor så köper jag dem.
För bara två år sedan föraktade jag den jag nu blivit. Jag hade enkla, enkla löparkläder, sprang med ett par skor, hade alltid tubsockor och det skulle aldrig falla mig in att dricka sportdryck.

Nu sitter jag där, med skägget i sportstrumporna, mina Asics och Nike strumpor kostar 170 kronor paret. Låt oss vidare anta att jag bränner av tre par skor om året, låt säga att snittpriset är 1300, detta ger skokostnad på 3900 kr/år. Låt säga att jag sliter ut lika många strumpor vilket ger en kostnad på 680 kronor/år.

Sen ska det springas lopp också, låt oss säga att anmälningsavgiften är i snitt 700 kronor, tre marathon plus en halvmara (halva priset kanske) blir alltså typ 2450 kr.

Just i år har jag rest till Cph och Berlin också på alltför dyra biljetter eftersom jag inte behagat boka flyg i tid.

Okej ni fattar vart jag vill komma, och då har jag ännu inte rabblat diverse powerbars, blandat joks och kläder jag inhandlat.

Välkomna till löparens värld, vi och golfarna, det är vi som spenderar pengar på våra fritidsintressen.
Jag som alltid säger att löpningens skönhet ligger i enkelheten, det krävs ingen utrustning, det är bara att gå ut och springa.

6 comments:

MGK said...

Jo, det kostar inget att ge sig ut att springa. Men vill man komma någon vart så kostar det. There's no such thing as a free lunch.

Anonymous said...

Lägg till sådär 3500 för en GF 305 också! Alla nya kläder som kan locka mig att springa mer är dock väl investerade pengar anser jag. Ny mössa och nya vantar väntar t ex just nu på tillräcklig kyla för att komma till användning.

Jag trodde annars att löpare i allmänhet var rätt snåla, se bara på alla som verkar tycka att en bomullst-shirt är lämplig löparklädsel (De som springer i college-ställ med huva räknar jag över huvud taget inte som löpare)!
/Isabel

Jag, Allan said...

nej men jag satte länge en stolthet i att iklädd bomull sprinta förbi människor i tights. Nu är jag livrädd för den jag då var ska springa ifatt mig ute i spåret.
Att en yngling med talang och bomullskläder ska komma svasandes och bara ränna förbi utan att jag har kraft att svara.

M said...

mina 3000 för min klocka är den bästa utgift jag haft. Om man jämför med de hutlösa priser som Polar tar för sina klockor så tycker jag att det inte är så farligt...

Nix said...

Jag tror på fullt allvar att det är billigare per mil att köpa en Fiat Punto - inklusive soppa, värdeminskning, service, däck etc...
En dag ska jag räkna ut det!

Nix said...

Jag är dessutom golfare. Och har dykcert. Och gillar hemmasnickrande.

Men jag hatar pengar i plånboken. Ett problem som oftast löser sig med valfritt av ovanstående...