Sunday, May 4, 2008

Alessi gästbloggar: Mindre än en månad kvar till Stockholm marathon

Löparfråga: Hur mår ni en månad innan maran?

***

En månad kvar till Stockholm Marathon och formen är åt helvete. Resan till Amerika blev knappast ett träningsläger. Snarare en väldigt överdriven och för tidigt lagd kolhydratuppladdning.

Jag mäktade faktiskt bara med två löppass i USA. Det första i Boston runt The Charles River Basin, en slags "insjö" som omfamnas av Downtown i söder och Cambridge i norr. Det var dock verkligen fråga om Runners High kan jag säga - till solnedgången speglandes över vattnet, fyllt av preppy-segelbåtar och kanoter. Fantastiskt! Och i Boston gör man det rätt vill jag meddela. Löparoutfiten bestod från topp till tå av inhandlad gear från marathonmässan.

På fötterna: löparstrumpor från Asics
På strumporna: Kayano 14 (enligt uppgift "The Cadilac of Shoes")
På armen: Allans Garmin 405
Om stjärten: Löparkortbyxor
På överkroppen: Bomulls t-shirt

Det andra passet, och nu till det sorgliga, ägde rum i Central Park runt The Reservoir. En kliché kanske, men Allan försäkrade att det handlade om helig löparmark. Sträckan var inte mer än 4 K men tröttheten jag upplevde föreslog att jag lika gärna kunde ha sprungit en full mara. Jag har tappat allt mina vänner!

Väl hemma i Birkastan sprang jag idag 10 K vilket kändes bättre, men far from good. Nej, nu blir det andra bullar. Med reservation för ett litet snedsteg på lördag skall jag träna som en dåre - minst 50 K per vecka. Och justera ner målsättningen inför Sthml 2008 till 4h 30min. Eller låter det orimligt?

Hur mår ni så här en månad innan? Bättre eller sämre än förväntat?

9 comments:

Karin said...

Åh, fick du låna Allans Garmin?! Lyxigt :-) Låter i övrigt som en härlig runda i Boston! Träna inte ner dig fullkomligt, är mitt råd (som inte är särskilt vetenskapligt, bara egen erfarenhet). Det mesta jobbet har du gjort, hård träning i en eller två veckor till och sedan bibehålla formen.
Själv har jag konstant dåligt samvete för att jag borde träna mer. Trots att jag tränat dubbelt så mycket som jag gjorde innan SM förra året. Jag tror det kallas marathonspöke... Kroppen mår dock fint :-)

Henrik said...

Började ju köra hårt alldeles för sent. Friggin Vasaloppet tog upp för många långpasstillfällen. Men efter 25 km förra helgen och 27 i går så har jag viss tillförsikt om att kunna hota 4.00

MarathonMia said...

Jag mår alldeles förtfäffligt bra. Har sprungit massor av kilometer men önskar att jag vore lite snabbare. Givetvis gör det inget om tiden på SM blir halvbra, det finns ju alltid Berlin maraton att fixa bättre tid på... det är bara Karins maratonspöke's tvillingbror som har flyttat in i huvudet som säger -Du borde sprungit mer, du borde sprungit snabbare. Du borde... men det är inget jag kan göra något åt nu!

Kör några 10k-pass och peta in åtminstone ett långsamt långpass för den mentala delen, så grejar du 4 timmar.

Sten Berg said...

JAg tror jag är helt under isen alltså.
Ska gå ut och känna på ett 10K pass idag.
MEn som sagt, tror jag tappat allt.

Dunceor said...

Jag känner mig inte heller i speciellt bra form. Mitt knäveck fortsätter bråka men jag har ett 10km lopp på lördag så då får vi se hur formen ligger till.

Annan roliga grej är att jag har sprungit nästan både de rundorna. Jag drog ett varv runt The Pond i Central Park i höstas och jag sprang en del på Boston Marathon sträckan (ungefär 5-6km från Columbus Ave/Boylston Streer) nu i våras. Boston är roligt att springa i för folk springer verkligen överallt.

Anonymous said...

Mår? Lite sämre än jag hoppats. Ömmande vader, en blandning av hälsenetrubbel och benhinneproblem. Har två misstänkta syndabockar också. Mina "cadillacs". Eller så har jag tagit i för mycket.
Ett råd alltså, ta´re varligt. Du får inte skada dig nu! Mias råd låter klokt, tycker jag.

Nix said...

Jag mår numera helt okej, efter nästan en veckas total vila. Överträningssymptomen hopade sig - men jag lyckades dra i bromsen i tid. Problemet var att det inte var träningen som skapade det, utan mer sämnbrist och annan stress...

Men det gjorde att jag är i det närmaste skadefri, och formen är oväntat god. Förutom allergiproblem, som kanske är förkylningar, som kanske är överträning. Men något attt gnälla på måste man ju ha ;)

Alessi said...

Okej. Några 10K i veckan + långpass it is!

Tack för tipsen, hade garanterat tränat ner mig!!

Anonymous said...

har man nånsin mått bättre än väntat inför en mara?