Wednesday, May 14, 2008

Att trampa vattenOkej, jag har tre dagar i rad nu sprungit i vatten.
Och vad tycker jag då om det? Det ska jag nu berätta.

Först och främst, jag är inget hygienfreak, men jag vet att människor pinkar i pooler, det har jag vetat ända sedan jag var liten och pinkade i pooler själv när andan föll på. Nu vet jag bättre men vet samtidigt att poolpinkare finns. Antagligen finns det även vuxna poolpinkare. Barn gör det definitivt, och de är i samma pool som jag, en del är liksom reserverad för lek, och därär inte medlåldern jättehög. Jag bedömer medelåldern i lekhörnan till pinkbar så att säga. Men jag blundar för detta och hoppas att kloren liksom gör så att pinket inte rör min kropp. Vuxna spottar i vattnet, det såg jag flera gånger, även jag spottar i vattnet eftersom jag får in vatten i min mun, vatten som barn och sjuka vuxna har pinkat i. Jag är inte tillräckligt där, varken hygieniskt eller sexuellt, för att kunna svälja det om ni fattar. Jag accepterar alltså lite spott i poolen. Vad jag hade svårare att acceptera var den sextioårige gentlemannen som tilltalade mig igår i poolen och samtidigt behagade gräva ut typ en liter snorkråkor som han sedan torkade av på sina speedos samtidigt som han stod i vattnet. Jaha där stod alltså gubben och petade näsan och berättade för mig hur korkat det var med löpning, bara massa skador, medan jag tänkte typ att jag tyckte han kunde dra åt helvete. Okej nog om hygienen, det finns många sociala koder i poolen har jag märkt men det orkar jag inte gå in på nu.

Till själva träningen, jag är lite tveksam till vilken effekt vattenlöpning egentligen har. Det är inte lätt att få upp flåset i bassängen kan jag säga. För att få upp det har jag kört 25 metersintervaller, märker att jag annars går ner i lunk och tappar bort flåset. Idag körde jag 28*25, detta var psykiskt och fysiskt tungt, men inte såååå tungt om ni fattar. Kanske säger någon då att jag borde ha trampat på bättre då, men jag ber er pröva på detta någon gång först, för helt enkelt är det inte. Jag tycker att en vecka i poolen känns okej, och jag skulle trots urin och annat äckel kunna tänka mig ett pass i veckan med detta även i framtiden, men jag skulle vilja veta effekten av denna träning.

En sak märkte jag som var intressant, att stretcha där i vattnet var verkligen effektivt och ganska roligt. Jag hängde i en startpall eller vad det kan tänkas heta och lyckades genomföra ett nära nog fullt stretchprogram tror jag. Och det kändes som att det tog rätt bra faktiskt. Vidare tror jag att vattenlöpningen tar lite mer på armarna än vanlig löpning, detta kan vara ett alternativ till de armhävningar jag lagt mig till med.
Okej, imorgon funderar jag på att förlänga mina intervaller till 50 meter, men inte om jag börjar sacka i fart, då måste jag gå ner på 25 igen. 25 meter på 50 sekunder föresten, hoppas jag är snabbare sen på torra land.

På lördag blir det 11K torr löpning i princip oavsett hur jag mår i benhinnan, på söndag blir det en halvmara med samma inställning. Det blir en genomkörare samt ett formbesked.

Jag har för övrigt idag bytt till en ny naprapat, en som vet att ta i, och som har förståelse för att jag är en löpare, inte en dam som dansar afrikansk dans och får lite ont i ryggen.

14 comments:

Karin said...

Du har inte tappat stinget iallafall! Jag är inte kinkig, men helt plötsligt framstår poolbad inte så lockande längre ;-)

Det låter som att du är på gång och jag håller tummarna för att det går vägen i helgen! Hur känns benhinnorna? Antar att det är en förbättring hur som helst.

Karin said...
This comment has been removed by the author.
Dunceor said...

Allt det där är sånt som jag inte vill eller kommer att tänka på.

Jag är sugen på köpa en egen wetwest för ha i havet i sommar men jag kan inte hitta någonstans att köpa den ifrån. Isåfall så skulle man kunna köra massa pass med det.

Masse said...

Hu! Tack för att du förstörde poolbadandet för mig... :-)

Anonymous said...

en gång i tiden städade jag badhus, omklädningsrum, bastu osv... Efter den tiden sätter jag aldrig min fot på en dylik plats utan skyddsutrustning.

Kiss-, spott- och snor-marinad med hudavlagringar som panering och extra könshår som topping...

jag gillar din bitska ton. Snart kommer jag att komma på vem det är du liknar i ditt skrivsätt... snart.

MarathonMia said...

Jag har alltid hatat bassänger och pooler - har väl inte formulerat det lika bra som du bara! Tack för att någon äntligen satte ord på det.

Precis som Karin undrar jag nu hur dina benhinnor mår - kan du gå?

Sten Berg said...

Masse: Förlåt, bara att bita ihop vet du.

Mina benhinnor, jag kan gå men haltar lätt på morgonen.

Ska till naprapaten frdag morgon och sk adå ta ett alvarligt snack med honom, vi kommer komma frmqa till att det bara är att köra på, det har jag redan liksom bestämt.

MEd naprapat och Diklofynak ko´mmer inte detta bli problem.

Dunceor said...

En sak jag undrar är om Diklofynak påverkar kondisen på något sätt? Finns det någon uppgift angående om hur man påverkas rätt orkesmässigt av det?

Benet said...

LOL! Riktigt rolig beskrivning av badhusvistelsernas vedermödor! Tack!

Under min simperiod i vintras så simmade jag ett antal gånger in i gamla plåster som flöt omkring i bassängen... Nice... not!

Och de gånger jag lyckades med konststycket att dra i mig en kallsup vid exempelvis en illa genomförd vändning tänkte jag extra mycket på de könshår och plåster jag precis glidit förbi.

Ett lätt illamående satt sedan i ett tag kan jag meddela.

Hoppas naprapaten hjälper dig och dina besvär! Och kör hårt med wetwestträningen!

Anonymous said...

Tack för att du ytterligare förstärkt min aversion mot bassänger! Ska använda ngn av dina målande beskrivningar nästa gång folk påstår att små barn (de brukar menande snegla på min dotter) MÅSTE få besöka badhuset i sällskap med sin moder. Jag nyttjar bulvaner (morföräldrar) som ger lilla skuttet vattenvana. ;-)

God läkning, förexten!

Henrik said...

Allan

Men hur funkar det rent praktiskt? Finns det en grund bassäng där du springer fram och tillbaka?

Dunceor said...

Hela grejen är ju att du springer i vattnet, du ska inte röra botten.

Anonymous said...

hahaha! du är så jävla rolig!!! hahaha!

gullfot said...

Och jag som skall bo på spahotell i Tylösand i midsommar. Här har jag drömt om oändliga långpass på prins Bertils stig efter morgonsejouren i simbassängen, varvat med att relaxa mig skrynklig i jacuzzin.

Det får bli långpass och - dusch.